Als de fitting niet past, schijnt de lamp niet!

Posted on 21. apr, 2014 by in Blog

Onlangs las ik deze kop met bijbehorend artikel in een oud exemplaar van het Dagblad van het Noorden. “Nederlandse kantoren zitten volgepakt met grijze muizen“. Slechts één op de 5 medewerkers gaat ‘s morgens vol enthousiasme aan de slag! Het betreft een interview van Berrit de Lange met Willem van Rhenen, hoogleraar Bevlogenheid en Productiviteit aan de Nyenrode Business Universiteit.

Hoofd in het zand!

Het artikel sprak me zo aan, omdat ik als crm-adviseur bijna 15 jaar ondernemers vertel dat hun medewerkers hun belangrijkste kapitaal zijn. En in die 15 jaar heb ik gezien dat in veel ondernemingen de vrijblijvendheid welig tiert en de bevlogenheid een moeizaam bestaan heeft. En velen van hen hebben het geaccepteerd. Houden hun hoofd in het zand voor de werkelijkheid, omdat ze geen benul hebben hoe er mee om te gaan. Ook speelt schaamte daarin een belangrijke rol. Professor van Rhenen beschrijft een werkelijkheid die ik dagelijks regelmatig ervaar. Pas als medewerkers uiteindelijk in een stress- en burn-out situatie geraken, worden instanties zoals ArboNed ingeschakeld om te redden wat er nog te redden is.

Bevlogen leiderschap loont!

Het afglijden naar vrijblijvendheid, stress en burn-out is een gevolg van het ontbreken van gerichte bevlogenheid en passie. Een gevolg van gebrek aan leiderschap en te weinig zicht op het plaatsen van de juiste personen op de juiste plaats. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat in een organisatie met bevlogen medewerkers, het ziekteverzuim met een kwart afneemt. De productiviteit stijgt met 20%, het rendement met ruim 10% en het aantal ongevallen daalt met 60%. Volgens van Rhenen verwacht hij in Nederland dezelfde uitkomsten. Van Rhenen sluit het interview als volgt af.

“Een werknemer is net een lamp: als die niet in de fitting past, zal hij nooit gaan schijnen. Ook als het op zich een goeie lamp is”.

Tags: ,

Leave a Reply